måndag 14 mars 2011

Bvc, 6 månadersdag & Ostara

Idag är lilla Filippa hela 6 månader redan! Tiden går som alltid alldeles för fort. För att "fira" hennes 6 månaders dag så hade vi en inbokad tid på Bvc för mätning, vägning, läkarundersökning samt omgång nr: 2 på vaccineringen. Stackars lilla tjejen, sprutorna är inte alls roliga att få och hon var sur på mig (som höll henne och lät den elaka tanten sticka henne i benen) i flera timmar efteråt, inte ledsen eller arg utan seriöst sur. Hon som alltid skrattar och blir glad när jag busar med henne gav mig mördar blickar och rörde inte en min när jag försökte få henne att skratta... Haha. Älskade lilla unge, om hon är så bestämd redan nu, tänk er vad jag kommer ha att göra med när trotsen börjar... Jisses! Nu har det gått över och hon är min glada lilla gosskrutta igen :) Stor har hon blivit också, hela 71cm lång och 8630g tung!

Efter det dramatiska Bvc besöket åkte vi en sväng till Kullens (För er som inte är lokala Stenungsundsbor så är det en handelsträdgård här i krokarna) där köpte jag lite tulpaner och en vårig blomsterkreation och några ljus i våriga färger att pryda vårat hem med inför den stundande sabbaten Ostara och för att sprida lite vårkänsla, nu är jag gruvligt trött på vintern. Men våren är på ingång, jag känner det i hela kroppen!


En något gladare bebis










































Blomkreationen & andra ljus som vi fått av Stefans syster

3 kommentarer:

  1. Oj, William har ju gått om henne viktmässigt! för några veckor sedan vägde han 8510g men han var bara 68,5cm. Trodde att hon skulle fortsätta ligga över honom.

    Ostara?

    Ska vi försöka ses någon dag?

    SvaraRadera
  2. Oj, ja hon har nog skjutit iväg på längden istället! Gabbe var också lång när han var 6 månader. Jag får nog långa barn tror jag :)

    Ostara är en häxsabbat:

    Både Ostara och det engelska namnet för Påsk(Easter) kan härledas från den germanska gudinnan Eostre, vilken skulle kunna vara en variant av Ishtar, Astarte och Aset (Isis). Eostre är svår att spåra tillbaka i tiden.
    Den första egentliga källan som omnämner henne är Bede i sin avhandling från 725 De Temporum ratione som ger en introduktion till bland annat det medeltida sättet att se på kosmos där den sfäriska jorden influerar dagarnas längd liksom hur månen påverkar tidvattnet.

    På de brittiska öarna var befolkningen förmodligen inte medveten om dagjämningarna innan kristendomen förde sin Påsk med sig.
    Trots det har dagjämningarna många hedniska övertoner, och så även Påsken som är den kristna motsvarigheten till Ostara.
    Som Cunningham påpekar har kristendomen ett mycket noggrant sätt att bestämma när Påsken ska infalla (den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen) vilket är ett väldigt hedniskt sätt att bestämma datum för någonting på.

    Även ägget är en förkristen symbol. Ägget symboliserar Världen som lagts av Gudinnan och som öppnas genom hettan ifrån Solguden och det är denna äggkläckning som ska firas vid denna vårens solfestival.

    Detta är den riktiga vårens början, tiden då ljuset och mörkret är lika starka men då solens krafter växer sig allt starkare.
    Förmodligen dröjer sig ännu vintern kvar något, angelägen om att få njuta av sina sista flämtande andetag innan den måste vika undan för den här gången.
    I träden kvittrar de morgonpigga fåglarna och försöker väcka naturen till liv.
    Under ytan sträcker fröer och säd på sig och upptäcker sina slumrande krafter som befunnit sig i dvala.
    Snart kommer de blomma upp och sprudlande smycka den ännu kala och bruna naturen med sina klara färger.
    Den unga solen pockar värmande på uppmärksamheten och fyller oss med livslust och glädje.
    Detta är början till en tid med överflöd i alla tänkbara former.


    Datum: 20mars, vårdagsjämningen

    Uttal: oh-star-ah

    Namnets ursprung: Eostre, tyskgermansk gudinna.

    Högtidens ålder: Ca 5,000 år.

    Fokus: Våren, liv, skaparkraft, Gudens övergång till man, naturen vaknar, öppenhet och början, hälsa, rikedom, välstånd.

    Färger: Ljust gult, ljust grönt, rosa, pasteller.

    Symboler: Ägg, de första vårblommorna.

    Djur: Kanin, kyckling, tuppar, fjäderfän.

    Stenar: Akvamarin, rosenkvarts, månsten,

    Växter: Krokus, påsklilja, pingstlilja, jasmin, snödroppe, ingefära.

    Mat: Ägg, honung, fjäderfän, sill/strömming, frön, groddar, bladiga gröna grönsaker, blommor.

    Olja: Lotus, magnolia, ingefära.

    Aktiviteter: Måla ägg; göra Ostararis (Påskris) eller ett Ostaraträd;
    plantera frön i krukor och i trädgården; samla vildblommor; ordna en äggjakt; promenera och vandra.

    Ja, det tycker jag absolut att vi ska göra! När kan du?

    SvaraRadera
  3. Denna veckan har jag föräldrakurs den 24 annars kan jag närsom. Svara på min blogg istället för jag hade missat att du svarat :P

    SvaraRadera